lördag 29 augusti 2009

Fuglesang i rymden - The Sequel

Ja. Allas vår egen svenske rymdhjälte och tillika både astronaut och kosmonaut, Christer "X-ter" Fuglesang, har nu åter igen uppnått det eftersträvansvärda tillstånd som kallas noll G, fritt fall eller tyngdlöshet.



Efter den riktiga nagelbitaren natten mellan fredag och lördag, då rymdfärjan först stod så vacker och glimmande i solnedgången och Xenonstrålkastarskenet på startplattan vid Kennedy Space Center i Miami, och då man slets mellan hopp och "förtvivlan" tills dess att starten så äääntligen blev av kl 05:59 i morse, har astronauterna nu (sedan en viss tid) stängt av motorerna och hamnat i tyngdlös och fin omloppsbana runt planeten Jorden. Den långsamma (!?) jakten på att hinna ikapp den Internationella Rymdstationen ISS har börjat... Man undrar nu bara vilka stordåd och bedrifter Christer ska leverera den här gången? För nog minns vi väl alla hur han och kollegan Roger Curbeam skakade rätt på en av ISS's trilskande solpaneler förra gången, under december 2006? Vilka öden och äventyr väntar honom den här gången uppe i världsalltet, i den tomma och kalla rymden? Well, det kan nog endast tiden, och NASA TV, utvisa. :)

För tillfället sover besättningen på rymdfärjan Discovery gott, får man väl hoppas, och väckning sker ungefär halv nio nu ikväll, svensk tid. Därefter ska de, idag, främst fotografera och filma Discoverys värmesköld med hjälp av färjans robotarm för att förvissa sig om att några plattor inte har skadats i samband med uppskjutningen. Viktigare hållpunkter under de närmsta dagarna är annars som följer:
  • Rendevouz och dockning med ISS - söndag från ca 21:24 (själva dockningen sker dock inte förrän kl 03:03 tidigt på måndag morgon)
  • Installation av modulen Leonardo till ISS - tisdag kl 00:19 (natten mellan måndag och tisdag, flyttningen av Leonardo från Discovery till ISS börjar kl 21:39 på måndagkvällen)
  • Första EVA-äventyret (Extra Vehicular Activity = rymdpromenad) med John "Danny" Olivas och Nicole Stott - tisdag kl 23:49*
  • Andra rymdpromenaden ("Danny" Olivas och Christer Fuglesang) - börjar torsdag kl 23:19*
  • En presskonferens med besättningen (Joint Crew News Conference) är inplanerad till - kl 02:49 tidigt på lördag morgon (flera intervjuer och presskonferenser sker under uppdraget, men detta är en av de större)
  • Tredje rymdpromenaden ("Danny" Olivas och Christer Fuglesang) - börjar lördag kl 22:49*
  • Farväl och luckstängning mellan Discovery och ISS - kl 04:29 nästa tisdag morgon
  • Discovery kopplas loss från ISS - kl 21:27
  • Live-intervjuer till bl a CBS, ABC och CNN - kl 22:54 nästa onsdag
  • Discoverys motor startas för att "bromsa" färjan och ta den ur omloppsbana - kl 23:59 natten mellan nästa torsdag och fredag
  • Discovery (och Fuglesang) landar på Kennedy Space Center i Florida - kl 01:05 tidigt nästa fredag morgon
Tiderna gäller för svensk vanlig sommartid (vilket är detsamma som GMT+2h, EDT+6h eller CDT+7h). Observera att tiderna dock kan komma att ändras på grund av t ex oförutsedda händelser eller förseningar.
(Listan uppdaterad 09-08-30 kl 21:06)

*) Förberedelserna inför varje rymdpromenad (EVA) börjar nästan ett dygn i förväg (ca 17 timmar före) med att man går igenom procedurerna. Astronauterna sover sedan i luftslussen för att acklimatisera sig till förändrat lufttryck och dagen för själva rympromenaden sker påklädning av dräkten och andra förberedelser. Varje rymdpromenad pågår sedan i mellan fem och sju timmar.


Förresten.. Man kan väl ändå inte undgå att fascineras en smula över det fantastiska med inte bara rymdfärder till och från ISS, utan även över Internet och hur nätet förser oss med daglig underhållning och information, "courtesy of NASA TV"? Tänk dig allt detta utan Internet? Tänk att behöva förlita sig till svenska mediers sållande, kunskapsbrister och sporadiska bevakning?

Nej... Tack NASA, och tack och lov för Internet!
/ mvh sEt#

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar