onsdag 2 september 2009

Lite dramatik, ett litet tag, i världsrymden

Under nattens rymdpromenad, som började ungefär tio i tolv, så höll man på att sätta kaffet i vrånghalsen. Några minuter i halv två svensk tid uppmärksammade John "Danny" Olivas oss om att han hade något fel på ena handsken i sin rymddräkt, och det är ju inget man vill ha i det relativt utsatta läget!

Det var i varje fall något med en söm på handsken som han inte kände igen. Den tycktes ha börjat gå upp vilket i sin tur skulle kunna betyda att dräkten skulle kunna börja läcka.. Som tur är meddelade man efter några dramatiska minuter nere ifrån Houston, Texas, (markkontrollen) att det såg ut likadant på fotografier som man tagit av dräkten nere på marken innan start, så det var lugnt och rymdpromenaden kunde fortsätta som vanligt. Puuh...

Nattens rymdpromenad och arbete på utsidan av ISS genomfördes av Olivas och Nicole Stott, så Fuglesang var inte med den här gången. Men nästa gång, på torsdag kväll, är det dock hans tur.. och så nästa gång igen, på lördag.

Uppdat. (kl 23:18)
Nu har jag hittat en bild, åtminstone, av händelsen. Den (bilden ovan) är från Olivas hjälmkamera och det inringade området visar den söm som Olivas trodde kanske var på väg att gå upp, och till höger i det inringade syns den lilla flik som uppstod när han kontrollerade att underliggande material inte var skadat.
/ sEt#

6 kommentarer:

  1. Det blev alltså nära en "Houston, we have a problem", i natt. Spännande. Spännande, Mycket Spännande.

    SvaraRadera
  2. Ja, fy-f-n.. När jag satt där nästan mitt i natten och det var lite sådär lagom lååångsamt i händelserna på NASA TV, så hajjade man ju minst sagt till när det här med den "spruckna" handsken kom upp.

    "Uh-OH! Shit pomm-fritt!" tänkte man. "Nu är han nog rätt rökt!?" Men så blev det ju ändå bara lite anti-klimax av det hela.. som tur är. ;)

    SvaraRadera
  3. Det här är lika intrestant som att se färg torga

    SvaraRadera
  4. Tack för din kommentar, Danderydsgutten!?

    Jo, visst är det! Fast färg håller sig ju dessutom stilla. Inte minsta lilla tendens till rörelse.. Så därvidlag är NASAs webbtevesändningar rena actionrullarna!

    SvaraRadera
  5. vad händer om dräkten läcker, har dom experimenterat detta?

    SvaraRadera
  6. Jo, det tror jag faktiskt. Någonstans har jag läst att i ett sånt läge pumpar de upp trycket i dräkten så mycket de kan (flödar ut syre i dräkten alltså), och så är det bara att försöka ta sig in (i ISS t ex) fort som bara fanken igen.. Har jag för mig alltså.

    SvaraRadera